Uncategorized

Bağlama (Saz) Nota Yerleri

Saz Notaları ile bir müzik yapmak için iyi bir şekilde Saz Notası bilmek gerekiyor. Çünkü Saz yani Bağlama enstrümanın da bir çok farklı ritmik yapı vardır. Bu yapıları icra edebilecek için iyi bir şekilde Bona, Solfej yapılması gerekiyor. Saz kelimesi ayrıca “Çalgı” anlamına gelen bir kelimedir. Saz çalgısının bir diğer ismi Bağlamadır. Ülkemiz de en çok kullanılan yegane enstrümanlardan birisidir.

Türk Halk Müziği çalgısıdır. Boyutuna göre, yöresi yani coğrafyasına göre bir çok çeşit saz bulunmaktadır. Örneğin daha çok Burdur, Antalya şehirlerinde kullanılan Cura çalgısı, Bağlama ailesinin en ince sesli üyesidir. Ortama 55-60 cm uzunluğunda olan bu çalgı Yörükler tarafından kullanılan bir sazdır. Saz ailesinin en büyüğü ise Divan sazıdır.

Saz çalgısın da ağaçlar çok önemlidir. Saz 3 bölümden oluşur. Bunlar Göğüs, Tekne ve sap kısımlarıdır. Genel olarak Bağlama yani Saz çalgısında kullanılan en önemli ağaç Dut’dur. Saz kestane, ardıç, gürgen ve ceviz ağaçlarından da yapılmaktadır.

Bilinene göre göğüs kısmı Ladin, sap kısmı gürgen olursa o çalgı kaliteli olmaktadır. Bağlamanın sap kısmının sonun da telleri tutan küçük yerlere burgu denilmektedir. Burguların görevi ise telleri inceltip kalınlaştırarak akort yapmanızı sağlamaktır. Ayrıca sapın üzerinde siyah çizgili şeritler bulunmakta. Bu şeritlere perde deniyor. Bu perdeler ile notalar çalınıyor. Bu perdeler Misina ile oluşturuluyor.

Kısa Sap Bağlama Nota Yerleri

Kısa Sap bağlamada, en altta bulunan tellere basıldığında yani hiç bir perdeye basılmadığında, (Re) notası çalınır.

Orta tel (boş tınlatıldığında) Sol

Üst tel (boş) La sesini verir.

Kısa Sap Bağlama Temel Nota Yerleri
Kısa Sap Bağlama Bütün Nota Yerleri

Uzun Sap Bağlama Nota Yerleri

Uzun sap bağlamada alt tellere boş vurularak LA notası elde edilir. Orta tellere boş vurularak RE notası elde edilir. Üst tellere boş vurularak SOL notası elde edilir.

Bağlamada Akort Nasıl Yapılır?

Bağlamada akort yapmak çok zor değildir. Ancak dikkat gerekir. Çünkü telleriniz kopabilir ya da kötü akort yapıp kötü müzik yaparsınız. Bu gerçekten çok önemlidir. Çünkü siz iyi çalsanız da akordunuz kötü ise çok kötü bir müzik olacaktır. Bu yüzden sizin gelişiminizi çok etkileyen bir faktörüdür akort.

Akort yapmanın genel mantığı şu şekildedir. Çaldığınız herhangi bir çalgının varoluşundan gelen bir akort sistemi vardır. Bu genel olarak en doğru akort sistemidir. Amacımızız çalgımızı bu temel akort sistemine çekmektir. Bunun yolu ise bir akort cihazı bir de çalgınızın çalışan burguları. Bağlamanın burgularını inceltip kalınlaştırarak akort yapacağız.

Bağlama da temel olarak iki farklı akort düzeni vardır. Bunlar,

Re – Sol – LA yani Çöğür düzenidir.

La – Re – Sol yani Bozuk düzen bir diğer ismi ile kara düzendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Alert: Üzgünüz Engellemek Zorunda Kaldık !!