Hangi Ünlü Müzik Grubunun Nota Bilgisi Yoktur?
İçerikte Neler Var?
Bir çok genç müzik meraklısını ve tecrübesiz müzisyenleri şaşırtacak bir gerçek, idol olarak gördükleri ve seviyelerine ulaşmak için çaba sarf ettikleri birçok ünlü müzisyen ve müzik grubunun teknik müzik bilgisinin olmamasıdır. Sanat sübjektif bir konu olmasına rağmen ister dinleyici ister yaratan kişi olarak bakılsın, müziğe dair dogma fikirlerden birisi bir şarkı yaratabilmek için en azından başlangıç seviyesinde nota bilgisine sahip olmaktır.
Gitar, piyano veya keman olsun, bir enstrümanla ilgilenen kişileri yolun başında pes ettiren başlıca konu nota öğrenmek ve planlı bir şekilde enstrümanlarıyla ilgilenmek zorunda olma hissidir. Fakat tarih gösteriyor ki ismini büyük çoğunluğun duyduğu müzisyenler sıradan bir müzik dinleyicisinden sadece yaratıcılık konusunda ayrılıyorlar.
İsa’dan Daha Ünlü Grup
Şüphesiz konunun en ünlü örneği dört İngiliz adamdır. Basit genel kültür bilgisine sahip herkes The Beatles’ı duymuştur. Parlak zamanları çoktan geri kalmış olsa da, iki üyeleri hayata veda etmiş olsa da The Beatles’ın hayran kitlesi günümüzde hala çok büyük. Üstelik bu hayran kitlesinin yaş ortalaması genel kanının aksına oldukça düşük. İnternetin sağladığı en büyük faydalardan biri şüphesiz hangi zamanı istersek o zamanın bilgi birikimini önümüze seriyor olması. Zamanımızın genç yetişkin yaş aralığı da bundan faydalanarak 50’li ve 60’lı yıllara seyahat edebiliyor.
Genç hayranlarının The Beatles ve benzeri efsane müzisyenlerin müzik bilgisine olan sonsuz inançları bu noktada sekteye uğruyor. Milyonların bildiği, genç yaşlı herkesin uzun yıllar boyunca marşları hale gelen şarkıları yaratan birçok grup ve müzisyen müzik notası okumayı bilmiyor.
The Beatles örneği ele alındığında onlarla aynı zaman dilimini paylaşan ve isimleri hala saygıyla anılan birçok grup temel nota bilgisine sahip değildi. Bunun sebebi sadece Rock N’ Roll’un kural tanımaz yapısı ya da zamanın birçok gencinin dile getirmeye çalıştığı ‘sisteme başkaldırı’ değil. Enstrümanlarını ciddiye alarak, değer ve özen göstererek kendi kendilerine öğrenen birçok genç müzisyenin, “Müzik yapmak istiyorum.” kararını aldıklarında başvurdukları ilk şey bir müzik defteri değildi. Enstrümanlarını seçtiler, onları tanıdılar, onlara müziği kendileri öğrettiler.
Modern Zaman Yıldızları
Elbette konunun örnekleri sadece günümüzün yaşlıları sayılan, yaşayan efsane müzisyenler değil. Daha ilginç bir noktaya parmak basacak olursak nota okumayı öğrenmek icra edilen müzik tarzına göre bile değişebiliyor. Örneklerini çoğaltabileceğimiz efsane müzisyenlerin nota bilgisi yokken çoğunluk günümüzde durumun daha iç karartıcı ve sentetik olduğunu düşünebilir.
İlginçtir ki günümüzde müzikle ilgilenmeyi kafasına koyan gençler, ellerine bir enstrüman alıp keşfe çıkmaktansa teknik bilgilere başvurmayı yeğliyorlar. Nostalji hayranı kişiler günümüz müziğini sadece pop müzikten ibaret sanan bir çoğunluğa sahip olsalar da, genç jenerasyon düşünülenden çok daha planlı ve programlı çalışıyor.
Zorunluluk Mu Tercih Mi?
Her ne kadar her şey ünlü örneklerden ibaret olmasa da, eski ya da yeni birçok başarılı sanatçının her zaman bir nota kağıdına ihtiyaç duymadığını görüyoruz. Şaşırtıcı olansa sadece genel kültür edinmek amacıyla nota okumayı öğrenen birçok kişinin olması. Konu hakkında acemi ya da tecrübeli olsun, müzisyenlerin fikri oldukça çeşitli. Yine de müzik konusunda tutkulu insanların bunu bir meslek haline getirme kararı aldıklarında başvurmaları gereken ilk şeyin bir nota defteri yerine enstrüman ya da mikrofon olması gerektiğini savunan kişiler asla azınlıkta değil.