Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur?
İçerikte Neler Var?
Öğretmenlik gibi meslekler ülkemizde her zaman çok rağbet görmüştür. Bunun bir kaç sebebi vardır. En önemli sebeplerinden birisi gerçeklerden bahsedecek olursak almış oldukları maaş ve çalışma saatleri. Bu işin üzücü ama gerçek kısmı diyebiliriz. Tabi ki idealist, vizyonlu ve bu işi gerçekten severek yapacak olan öğretmen adayları var. Ancak bunlar ne yazık ki çok fazla değil diyebiliriz. Bununda bir çok sebebi var. Ama bu konu şu an çok fazla uzar. Ben ne için bu yazıyı yazdığımı unuturum sizler de ne için bu yazıya tıkladığınızı unutursunuz 🙂 Şimdi sizlere aşama aşama bir Müzik Öğretmeni nasıl olunur sorusunun cevaplarını vereceğiz.
Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur?
Müzik öğretmeni olmanız için şu an ki sisteme göre TYT sınavından belli bir puan olmanız gerekiyor. 2019 senesinde YÖK tarafından çıkarılmış olan bu sistem 800 Bin barajını geçmenizi istiyor. Bazen ise üniversiteler kendi baraj puanlarını koyabiliyorlar. Örneğin 180 puan barajı. Ya da 200 Puan barajı. Bunlar ilgili üniversitelerin sitelerinde yazacaktır. Sonrasında ise size uygun olduğunu düşündüğünüz bir üniversite seçmeniz gerekiyor. Burada seçebileceğiniz iki tane bölüm çeşidi var.
- Müzik Eğitimi Anabilim Dalı
- Konservatuar
Eğer Müzik Eğitimi Anabilim Dalına giderseniz burada 4 sene boyunca hem müzik eğitimini, hem müzik öğretmeyi öğrenmeyi, hem özel öğretim yöntemleri gibi bir çok farklı alanda eğitim alıyorsunuz. Sonuç olarak hem (temel – orta – profesyonel) müzik öğreniyor, hem de müzik öğretmeyi öğreniyorsunuz diyebiliriz.
Örnek Üniversiteler;
- Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı
- Pamukkale Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı
- Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı
Eğer her hangi bir Konservatuar‘a giderseniz burada 4 sene boyunca üniversitenizde seçeceğiniz bölümün eğitimini alıyorsunuz. Bu bölümler kabaca Türk Sanat Müziği bölümü olabilir, Klasik Müzik Bölümü olabilir, Caz Müzik Bölümü olabilir, Temel Müzik Teorisi bölümü olabilir ya da daha spesifik olarak Bağlama bölümü, Saksafon bölümü, Piyano bölümü, Bateri bölümü, Perküsyon bölümü, Kompozisyon bölümü, Müzik Teknolojileri bölümü daha sayamadığım spesifik bölümler olabilir.
Konservatuar eğitimi sizleri müziğe hizmet etmeniz için eğitir. Yani oradan çıkınca Müzik besteleyebilir, Aranjör olabilir, Müzisyen olabilir, Akademisyen olabilir vb olabilirsiniz. Ancak Müzik Öğretmeni olamazsınız.
Sadece Pedagojik Formasyon alırsanız ”Müzik Öğretmeni” olabilirsiniz!
Bu olay yakın zamanda yeni bir karar ile değiştirmiştir. Önceden 4. sınıfta 6 aylık bir eğitim ile öğretmenlik sertifikasını alabiliyordunuz. YÖK Yüksek Lisans şartı koymuştur. Bunun doğru bir karar olup olmadığını başka bir yazıda uzun uzun yazacağım.
Sonuç olarak Konservatuar eğitimi sizleri Müzik Öğretmeni yapmıyor. O yüzden bir üniversiteye girmeden önce o üniversiteden beklentilerinizi iyice araştırın. Sonra hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bunu neden diyorum çünkü hem kendim yaşadım hem de çevremde gördüm diyebilirim. Nasıl diyecek olursanız şöyle örnek vereyim;
Müzik Öğretmenliği bölümleri gerçekten Öğretmen yetiştiriyorlar. Yani oraya giderken ben Müzisyen olurum orada burada çalarım gibi düşünceleriniz varsa gitmeyin derim. Çünkü dersleri hem çok ciddi hem de çok zor 🙂 Yani seviyorsanız zor değil ama genel bir çerçevede bakacak olursak gerçekten zor.
Öncelikle seçtiğiniz üniversiteler kendi puan barajını koyabiliyorlar. Bu durum YÖK’ün belirlemiş olduğu 800 Bin barajı yoksa oluyor. Yani eğer o sene YÖK, 800 Bin barajına giremeyen öğrenciler Müzik Öğretmenliği bölümlerine giremez diye bir karar alırsa ve sizde bu sıralamanın altındaysanız giremiyorsunuz. Eğer böyle bir karar almazsa üniversitelerin baraj puanları oluyor. Bu puanlar genel olarak 150, 180, 200 gibi puanlar oluyor.
NOT; 800 bin barajının puanı her sene sıralamaya göre değişiyor. O yüzden kesini bir puan veremiyoruz.
Eğer Konservatuar ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı seçiminizi yaptıysanız, TYT’den iyi bir puan aldıysanız bu aşamada şunları yapacaksınız;
Seçtiğiniz üniversitelerin Özel Yetenek Sınavlarına bakacaksınız. Google’da şöyle bir arama yaparak bulabilirsiniz;
Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Yetenek Sınavı Kılavuzu
Burada sizden istenenleri iyi bir analiz edecek ve not olacaksınız. Sonrasında hepsini iyi bir şekilde çalışacaksınız. Genelde Piyano ve herhangi bir çalgı ( Keman, Flüt, Gitar ) zorunlu oluyor. Tabi şarkı söylemeniz de isteniyor. Yani söylemek istediğim kılavuzu iyice anlayacaksınız. Gerekirse bir Müzik Öğretmeniniz tarafından yardım alınız.
Sonrasında ise yetenek sınavlarına girip bekleyeceksiniz. Bu yetenek sınavları bazen 2 aşamalı bazen ise 3 aşamalı oluyor. Bu kılavuzda yazacaktır. Eğer kazandıysanız kayıt yaptırarak üniversitenizi okuyacaksınız. Eğer kazanamadıysanız hiç üzülmeyin farklı bir üniversite daha deneyebiliyorsunuz.
NOT; Birden fazla Müzik Öğretmenliği bölümü ya da Konservatuar denenebiliyor.
Sonuç olarak bu süreçler biraz yorucu olabiliyor. Ancak kesinlikle gözünüzü korkutmasın. Gerçekten işin içine girince her şey çorap söküğü gibi açılıyor. E tabi bir de okuması var. Bir müzik bölümünü okumak gerçekten harika bir şey. Bu konservatuar da olsa öyle müzik öğretmenliği de olsa öyle. O yüzden her ne pahasına olursa olsun değecek bir bölümdür.
Bu bölümler de diğer bölümlere kıyasla az öğrenci bulunur. Lise hayatınızın biraz daha bireysel halini düşünebilirsiniz. Öğretmenler ile çok samimi olabilirsiniz. Okullar genel olarak 150 – 300 kişi oluyor. Sınıflar ise 30 kişilik oluyor. Yani liseden bir farkı yok. O yüzden çok keyifli bölümlerdir.
Bugün sizlere bir Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur? sorusunun cevabını verdik. Bu yazı Muziknotalari.com sitesinin editörleri tarafından yazılmıştır. Umarız sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Şimdiden hepinize başarılar diliyoruz. Umarız ki istediğiniz bölümü kazanabilirsiniz.
Bu yazı sürekli güncellenmektedir.