Türk Kültürünün Unutulan Ahenk Taşı: Türk Sanat Müziği
İçerikte Neler Var?
Türk Sanat Müziği, günümüzde çok fazla anılmayan ama aslında Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan, has makamlı bir müzik türüdür. Gelişimi çok eski dönemlere dayansa da 20. Yüzyıl ortalarında Cumhuriyet ile birlikte çağdaşlaşmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti’nden süre gelen Ortadoğu mûsikîsi devlet tarafından verilen destekler ile yerini modern Türk Sanat Müziğine bırakmıştır. Bu süreç oldukça uzun sürmüştür ki modern konservatuvarlar bile 1970’li yıllar sularında anca kurulabilmiştir. Bu müzikte başlıca keman, kanun, ud, piyano ve klarnet olmak üzere birçok enstrüman kullanılmıştır. Batılı modern müziğinin de rol model alındığı hareketli şarkılar ortaya çıkarılmış ve böylelikle tasavvufi müzik anlayışı yerine eğlence odaklı bir müzik anlayışı baş göstermiştir.
Türk Sanat Müziği radyolar, televizyonlar ve hatta gazinolar tarafından oldukça çok tercih edilen bir müzik türü haline gelmiş, ticari açıdan da ülkemize bolca katkısı olmuştur. TRT repertuvarında onlarca eseri bulunan Yusuf Nalkesen, Münir Nurettin Selçuk, Avni Anıl, Saadettin Kaynak, Şekip Ayhan Özışık ve daha nice saygıdeğer sanatçılarımız ülkemizin en önemli bestekarları arasında yer almaktadır. Türk Sanat Müziği, popüler kültüre yoğunlaşılan günümüz çağında kuru bir yaprak gibi olsa da nostalji severler sayesinde tekrar gün ışığına çıkıyor.
İşte nostalji severler için gün ışığına çıkmayı bekleyen birkaç önemli Türk Sanat Müziği parçaları;
Zeki Müren
Zeki Müren’in 1992 yılında piyasaya sürdüğü “Sorma” adlı albümünden klasik bir eser olan “Ne Olursun” parçası. Bu parçayı dinleyen insanların sevmeme ihtimali yok denecek kadar azdır. Öyle ki dinleyenlere Zeki Müren’in gerçekten de Sanat Güneşi olduğunu bir kez daha hatırlatan çok kıymetli bir parçadır “Ne Olursun”.
Neşe Karaböcek
Neşe Karaböcek’in seslendirdiği ve 1974 yılında piyasaya sürdüğü albümüyle aynı adı taşıyan “İntizar” adlı parça. Bestesi Suat Sayın’a, güftesi Fâruk Nâfiz Çamlıbel’e ait olan herkesin bildiği bu naif parça tam bir klasik, sıkılmadan dinlediklerimizden.
Behiye Aksoy
Behiye Aksoy’un 1979 yılında seslendirdiği “Bir Garip Yolcu” şarkısı. Türk Sanat Müziği severler tarafından oldukça bilinen bu eser günümüzde de etkisini yitirmeyip birçok sanatçı tarafından tekrar seslendirilmiştir.
Müzeyyen Senar
Müzeyyen Senar’dan müzikal ziyafet niteliğinde 2 parça. 1985 kült eser “Kimseye Etmem Şikayet” Zeki Müren, Funda Arar, Sertab Erener gibi sanatçılar tarafından söylenmiştir. Bu Klasik Türk Müziği eserinin güftesi İhsan Raif Hanım’a, bestesi ise Kemani Serkis Efendi’ye aittir. En bilinen yorumu ise Müzeyyen Senar’ın yorumudur. Fakat Müzeyyen Senar’dan gün ışığına çıkarılmayı bekleyen asıl parça bestesi Muzaffer İlkar’a, güftesi Fakih Özlen’e ait olan “Şarkılar Seni Söyler” ya da bilinen adıyla “Huysuz ve Tatlı Kadın” parçasıdır. Türk Sanat Müziğinin yaşayan efsanesi, mücevherdir.
Ve Tekrardan Zeki Müren
Zeki Müren ile başlayıp Zeki Müren ile bitiriyorum. 1959 yılı yapımı, başrollerini Zeki Müren ve Belgin Doruk’un paylaştığı “Kırık Plak” isimli filmin müziklerinden oluşan orjinal plaktan kayıttır. Plak Zeki Müren’in en nadir plağı olup aynı yıl (1959) İsrail’de de basılmıştır. Zeki Müren’in milyonlarca insan tarafından bilinen “İnleyen Nağmeler” “İşte Benim Zeki Müren” “Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun” “Bulamazsın” “İmkansız” gibi eserlerine kıyasla “Kırık Plak” eseri daha az bilinir. Az bilinmesine kıyasla çok değerli olan bu parça en nadide eserlerinden bir tanesidir. Gün ışığı tüm gün üzerinde olsa bile az gelecektir. Türk Sanat Müziğinin bilinen efsanesi Sanat Güneşi’nin (Zeki Müren) elinden hangi parça çıkarsa çıksın o parça kültür ve sanat duvarımızın bir ahenk taşı olmuştur. O bu kadar taş örmüşken devam ettirmek de, ölümsüz eserlerine kulak vermek de bize kalmış.
Evet sevgili dostlar. Bugün sizlere Türk Sanat Müziği Hakkında Kısa Bilgiler ve Türk Sanat Müziği Sanatçılarına Örnekler verdik. Umarız ki sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Zira biz yazarken çok keyif aldık. Böyle şarkılar dinlerken yazı yazmak ayrı bir keyif gerçekten 🙂 Yazımızı beğendiyseniz lütfen bizlere yorum atarak katkıda bulunun. Esenlikle kalın 🙂