Türkü Notaları

Yörük Ali Notaları

Herkese selam sevgili dostlar. Bugün sizlere enfes bir türkünün notalarını ve sözlerini paylaşacağız. Yörük Ali türküsü hakkında sizlere biraz bilgi vermek isterim. Her zaman bir türküye çalışmadan ya da icra etmeden önce hikayesi ve yaşanmışlıklarını okurum. Bu benim icra etme stilimi çok fazla değiştir. Sizlere de kesinlikle tavsiye ediyorum. Yörük Ali Efe, Aydın’ın Sultanhisar ilçesi olan Kavaklı köyünde 1895 yılında doğmuştur. 19 yaşında Aydın’ın dağlarında bulunan Alanyalı Molla Ahmet Efe‘den zeybek kursu alır. Kısa bir süre içerisinde başarılı olan Yörük Ali, Molla Ahmet Efe’nin ölümünden sonra zeybek grubunun başına geçer. Egede bir çok şehrin (nazilli, aydın, izmir) düşman işgalinden kurtulabilmesi için Milli Mücadele‘de yer alan Yörük Ali Efe, 16 Haziran 1919’da Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve milli şuurla yapılan ilk baskın olarak geçmiş olan Malgaç demiryolu köprüsü’nün yayında bulunan güçlü ve tam teçhizatlı düşman karakoluna baskını gerçekleştirdi.

İlgili Makaleler

Yörük Ali yaptığı baskınlarla düşmana büyük zararlar uğratır. Dolayısıyla düzenli ordunun kurulması emrini alır. Emrinde bulunan grup ile beraber kendisinin de Komutan olduğu Milli Aydın Cephesi Komutanı olur. Milli Mücadele göstermiş olduğu başarılarından dolayı TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise Yürük soy ismini alır. Bu sayede Ali Efe Yörük olarak bilinir. Kurtuluş Savaşı sonrası İzmir’e taşınır.

1951 yılında İzmir’de geçirdiği bir tramvay kazası sonucu bacaklarını kaybeder. Tedavi için gitmiş olduğu Bursa’da 23 Eylül 1951’de hayatını kaybeder. Yörük Ali’nin mezarı ise bir zamanlar karargah olarak kullanılmış olan Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunmaktadır.

Evet böyle güzel türkülerimizin arkalarında hep acıklı hikayeler bulunmaktadır. Bu yüzden türkülerimizin değerleri paha biçilemez. Her türkünün elbet bir hikayesi vardır. Bunları okumak türküyü söylerken ya da herhangi bir enstrümanlar ile icra ederken ki duygularımızı arttıracaktır.

Esere müzikal olarak bakacak olursak biraz zor bir eser görürüz. Çünkü değiştirici işaretleri ve ritmik yapısı biraz görece karmaşıktır. Eserin ölçü birimi 9/8liktir. Tabi zeybek olunca bu yapıda ölçü birimi bulmak hiç zor olmayacaktır. Eserin icrası genel olarak zor değildir. Çünkü kendini tekrar eden yapıda ezgiler bulunmaktadır. Bu sayede öğrenmeniz daha kolay olacaktır. Eseri Bağlama, Kabak Kemane gibi enstrümanlar ile harika bir şekilde icra edebilirsiniz. Tabi Melodika, Flüt gibi enstrümanlar ile de icra edebilirsiniz. Ancak eserimiz koma içerdiği için bu enstrümanlar da yapısı gereği koma sesler barındırmamaktadır. Ancak sorun değil 🙂 Naturel (doğal) sesleri kullanabilirsiniz. Tabi orijinali kadar hissiyatlı olmasa da yine de keyifli olacaktır. Umarız ki icra ederken keyif alırsınız. Herkese şimdiden başarılar.

Eser Hakkında Notlar:

  • Eser La kararlı yazılmıştır.
  • 9/8lik bir ölçü birimine aittir.
  • Hüseyni makamı bir eserdir.
  • Si notaları koma, Fa# notaları çıkışta koma, inişte ise Fa naturel olacaktır. Ancak Melodika gibi enstrümanlar ile icra ediyorsanız koma notaları naturel yani doğal icra edebilirsiniz.

Yörük Ali Notaları

Solo Kısmı

Sol – Laa – La – Laa – La – Si – Soll

Si – Do – Re- Mib – Re – Do

Do – Si – Doo – Si – Si – La – Si – Sol – Laa

Sol – Laa – La – Laa – La – Si – Soll

Si – Do – Re- Mib – Re – Do

Do – Si – Doo – Si – Si – La – Si – Sol – Laa

Söz Kısmı

Sol – Laa – La – La – La – Do – Si – Do – Laa – La [ Şu Dalmadan Geçtin Mi? ]

Sol – Laa – La – Laa – Laa – La – Do – Si – Do – Laa – Laa – Laa [ Soğukta Sular İçtin Mi? ]

Re – Mii – Mi – Mii – Mi – Sol – Fa# – Sol – Mii – Ree [ Efelerin İçinde ]

Do – Ree – Re – Re – Ree – Re – Sol – Fa# – Mi – Re – Do – Sii [ Yörük’te Aliyi Seçtin Mi? ]

Soll – La – La – La – La – Laa – La – Si – Soll [ Hey Gidinin Efesi ]

Si – Do – Re- Mib – Re – Do [ Efesi ]

Si – Do – Do – Si – Si – La – Si – Sol – Laa [ Efelerin Efesi ]

Soll – La – La – La – La – Laa – La – Si – Soll [ Hey Gidinin Efesi ]

Si – Do – Re- Mib – Re – Do [ Efesi ]

Si – Do – Do – Si – Si – La – Si – Sol – Laa [ Efelerin Efesi ]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu